Cumartesi, Mart 10, 2007

Şimdi Bakla Mevsimi; Zeytinyağlı Taze Bakla

Taze bakla genellikle çok sevilen bir sebze değildir. Ancak benim gibi bakla sevenlerdenseniz, bu tarifi kesinlikle denemenizi öneririm. Annemin çok eski bir yemek kitabından (Hürriyet Gazetesinin verdiği Yemek Ansiklopedisi idi sanırım) seneler evvel denemiştik bu tarifi. Çok hoşumuza gittiği için her sene bu tarif ile mevsiminde zeytinyağlı taze bakla pişirir, az sarımsaklı yoğurtla servis yaparız.
Antepli bir arkadaşımın annesinin pişirdiği, etli, nohutlu ve yoğurtlu sıcak bakla yemeğini de çok beğenmiştim. Nasıl yapıldığını unuttum ama lezzeti hala aklımda.

Malzemeler
1 kg taze bakla
Yarım bardak zeytinyağı
2 baş soğan
5 adet taze soğan
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı un
Yarım limon suyu
1 demet dereotu

Yapılışı
Soğanları soyun. Taze soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik kıyın. 1 çay fincanı su ile unu ezin.
Tencereye zeytinyağını, iki bütün soğanı, ezilmiş unu 2-3 bardak sıcak su ile karıştırarak ekleyin. Tuzu ve şekerini atın, bir taşım kaynatıp ateşten alın.
Baklaları ayıklayıp, yarım parmak kadar doğrayın, yıkayıp suyunu süzün. Tencerenin içine yerleştirinve üzerine yarım limonun suyunu dökün. Taze soğan ve yarım demet kıyılmış dereotunu üzerine serpin.
Orta ateşte 4-5 dakika tencerenin kapağını açık tutarak, daha sonra kapağı kapatıp kısık ateşte baklalar ezilmeden yumuşayana kadar ve dibini tutmadan suyunu çekinceye kadar pişirin.
Baklaları kabında soğutup daha sonra servis tabağına alın. Geri kalan yarım demet dereotu ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home